Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες

Αρχική » Τεχνική Βοήθεια

Τεχνική Βοήθεια

Advertisements

Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του αγαπημένου σας browser…

browsers.jpg

_________________________________________________________________

Προστασία του υπολογιστή μας από τους ιούς.

Κάντε εγκατάσταση ενός προγράμματος antivirus στον υπολογιστή σας.

Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία του υπολογιστή. Μας δίνει τη δυνατότητα προστασίας από επικίνδυνους ιούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή προέρχονται από μολυσμένα μηνύματα αλληλογραφίας. Χωρίς την παρουσία ενός antivirus προγράμματος ο υπολογιστής είναι απροστάτευτος σε κάθε μορφή μόλυνσης από έναν ιό. Αποκτήστε ένα δωρεάν antivirus πρόγραμμα κάνοντας κλίκ εδώ.

β. Το antivirus πρόγραμμα  χρειάζεται τακτική ενημέρωση (update).

Πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν ότι τα προγράμματα antivirus μπορούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν ιούς που περιλαμβάνονται στην τράπεζα πληροφοριών τους. Όμως καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο καινούργιοι ιοί και για τον λόγο αυτό η συχνή ενημέρωση μέσω του διαδικτύου της database των ιών, που μπορεί να εντοπίσει και απενεργοποιήσει το λογισμικό προστασίας ιών του υπολογιστή μας είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.
Η τακτική ενημέρωση του λογισμικού antivirus, για παράδειγμα κάθε εβδομάδα ή και καθημερινά ακόμη  βοηθά στην αντιμετώπιση των νέων ιών που εμφανίζονται καθημερινά.
Σχεδόν όλα τα πακέτα προστασίας ιών διαθέτουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο (web sites) απ΄ όπου μπορεί κανείς δωρεάν να ενημερώσει το λογισμικό antivirus του υπολογιστή του. Σε μερικές περιπτώσεις οι ιστοσελίδες αυτές ανανεώνονται περισσότερες από μία φορά την ημέρα.

γ. Προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία των e-mails που προέρχονται από άγνωστες πηγές.

Έχει γίνει συνήθεια οι ιοί να στέλνονται σαν attachments σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία. Οι μοντέρνες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα προγράμματα των ιών είναι να δημιουργούν αυτόματα πληθώρα ηλεκτρονικών ταχυδρομείων από το Email address book (λίστα με διευθύνσεις) ενός χρήστη που έχει μολυνθεί και να τα στέλνουν σε όλους τους φίλους και γνωστούς με τους οποίους αυτός επικοινωνεί.

Το κείμενο που περιέχεται στο e-mail με το μολυσμένο attachment, πολλές φορές είναι γνώριμο στον παραλήπτη μιας και περιέχει την υπογραφή ενός φίλου, οδηγώντας το υποψήφιο θύμα να ανοίξει το attachment χωρίς να υποψιαστεί τίποτε.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο άνοιγμα αρχείων (attachments) με EXE extension που είναι εκτελούμενα προγράμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα αρχεία είναι λιγότερο επικίνδυνα. Aν νομίζετε ότι αρχεία με extension .PIF, .GIF, ακόμη και .TXT είναι ασφαλή έχετε λάθος. Ακόμη και τέτοια αρχεία μπορεί να μεταφέρουν ιούς. Ας μην ξεχνάμε πόσο εύκολο είναι να γίνει rename ένα αρχείο exe σε txt για παράδειγμα.

Μην ανοίγετε αρχεία αν δεν τα έχετε προηγουμένως ελέγξει με το πρόγραμμα  anti-virus.

δ. Εγκαθιστάτε τις νέες εκδόσεις λογισμικού που σκοπό έχουν την προστασία από τρύπες ασφάλειας.

Υπάρχουν πολλοί ιοί σήμερα που χρησιμοποιούν ‘τρύπες’ και αδυναμίες των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών. Για το λόγο αυτό να επισκέφτεστε τακτικά τις ιστοσελίδες του κατασκευαστή του λειτουργικού ή της εφαρμογής που τρέχετε στον υπολογιστή σας αναζητώντας νέες εκδόσεις,  τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν μέσω του διαδικτύου, ώστε να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από τις γνωστές (σε όλους και ιδιαίτερα στους hackers) νέες αδυναμίες του λογισμικού που χρησιμοποιείτε.

ε. Ελέγχετε με το πρόγραμμα antivirus κάθε νέα δισκέττα ή CD, πριν τη χρήση στον υπολογιστή σας.

Παρόλο που το 85 % μολύνσεως με ιούς γίνεται μέσω Email, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το υπόλοιπο 15 % οφείλεται στην μόλυνση από CDs και άλλα μαγνητικά-οπτικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων. CDs με πειρατικό λογισμικό έχουν σε μεγάλο ποσοστό  μολυνθεί με ιούς.

στ. Παίρνετε τακτικά αντίγραφα των αρχείων σας.

Σε περίπτωση που χρήσιμα δεδομένα του υπολογιστή σας καταστραφούν από διάφορες αιτίες, που περιλαμβάνουν και μόλυνση με ιούς, η χρήση αντιγράφων ασφαλείας (back-up) μπορεί να σας βοηθήσει στην επανάκτηση των αρχείων σας. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να χάσετε αρχεία που αντιστοιχούν σε μήνες ή χρόνια δουλειάς (με καταστρεπτικές συνέπειες για την εργασία σας).

Advertisements
Follow Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες on WordPress.com

Πληκτρολογήστε το email σας για να ακολουθήσετε αυτή την ιστοσελίδα και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις μέσω email.

Αρέσει σε %d bloggers: